Recepty pro alergiky

Pár receptů pro děti trpící alergií

Vařená mrkev

50 g očištěné mrkve
50 ml vody
2 kávové lžičky bezmléčného margarínu, příp.slunečnicového nebo kukuřičného oleje

Nakrájenou mrkev dusíme s vodou a margarínem do měkka, poté pasírujeme nebo rozmixujeme.

Vařená mrkev s brambory

130 g oloupaných brambor
50 g očištěné mrkve
2 kávové lžičky margarínu nebo oleje

Nakrájené brambory a mrkev s vodou a margarínem dusíme do měkka a pasírujeme nebo mixujeme.

Maso-zelenino-bramborová kaše

100 g oloupaných brambor
50 g očištěné mrkve (květák, kapusta atd.)
20 g vařených kuřecích prsíček
4-5 polévkových lžic vody
2 žíce margarínu nebo oleje

Nakrájené brambory a mrkev spolu s vodou dusíme do měkka. Přidáme ještě teplé kuřecí maso a vše více či méně jemně(podle potřeb dítěte) rozmixujeme.

Hovězí-špenát-brambory

100 g oloupaných brambor
50 g vařeného mixovaného špenátu
20 g vařeného libového hovězího masa
3 polévkové lžíce vody
2 lžíce margarínu nebo oleje

Nakrájené brambory s vodou dusíme do měkka. Přidáme teplé maso a rozmixujeme, nakonec přidáme špenát a tuk.

Obilné kaše

Rýžová kaše - z HA mléka

70 g rýže
70 ml vody
200 ml HA mléka, připraveného dle návodu
1 kávová lžička slunečnicového nebo kukuřičného oleje
pro přislazení možno přidat 1/2 lžičky hroznového cukru

Rýži nasypat do vařící vody, povařit asi 5 minut, přilít horké HA mléko a dovařit na kaši. Dobře promíchat, po promíchání a ochlazení vmíchat olej.
Tuto kaši můžeme později doplnit ovocným pyré, a starších kojenců rozmačkaným ovocem.

Krupičná kaše z HA mléka

20- 25 g dětské krupičky
200-250 ml HA mléka
1 lžička margarínu
1/2 lžičky hroznového cukru

HA připravíme dle návodu, přivedeme k varu (pouze některé HA mléka mohou být vařeny), a poté do něj nasypeme krupici, mícháme a opět přivedeme k varu a povaříme. Po ochlazení vmícháme margarín nebo olej.

Další variantou je krupičná kaše s ovocem, kdy přimícháme 40 ml ovocné šťávy nebo 40 g rozmačkaného ovoce.

Obilná kaše bezmléčná

20 g prosných vloček nebo jemných ovesných (od 9.měsíce) vloček
150 ml vody
1 káv.lžička bezmléčného margarínu
1/2 lžičky hroznového cukru

Vodu ohřejeme, vmícháme obilné vločky, za stálého míchání na mírném ohni přivedeme vodu k varu, uvaříme za občasného míchání na kaši (asi 5 minut). Po ochlazení vmícháme margarín či olej.

Základní bílá omáčka z Hamilonu HA

1 šálek Hamilonu HA
1 polévková lžíce rýžové nemléčné kaše Hami
2 kávové lžičky olivového oleje

Zahřejte olivový olej v hrnci a přidejte rýžovou nemléčnou kaši s trochou Hamilonu HA, dokud se nevytvoří jemná pasta. Pomalu vmíchejte zbytek mléka a míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Míchejte neustále. Vhodné k mletému masu a zelenině.

autor: vega, vloženo: 22.7.2005 v 08:36, rubrika: Vaříme dětem

Článek vyšel na serveru MIMINET.CZ.
Adresa článku je: http://www.miminet.cz/clanek_tisk.php?id_rubriky=9&id_clanek=115