Strava by v období těhotenství měla být pestrá a vyvážená. Celozrnné pečivo, mléčné výrobky, a především ovoce a zelenina - kvůli obsaahu vitamínů. Kromě vitaminů však maminky potřebují ve zvýšené méře také další složku potravy: minerální látky.
VÁPNÍK
Vápník je nezbytný hlavně pro vývoj kostí miminka, ženy chrání před těhotenskými křečmi; jeho nedostatek v těhotenství může způsobit osteoporózu (řídnutí kostí). Běžná doporučovaná denní dávka vápníku pro dospělého člověka je přibližně 800 mg, v období těhotenství a během kojení se doporučuje dávku zvýšit až na 1200 mg denně. Zdrojem vápníku je především mléko a všechny mléčné výrobky, (jogurt, tvaroh, všechny druhy sýrů), z ryb losos a sardinky, dále listová zelenina, fazole, mandle a arašídy. Doporučenou denní dávku představuje například 1 1 mléka.
ŽELEZO
V těhotenství výrazně stoupá spotřeba železa: část na sebe váže dítě, které si vytváří jeho zásoby, navíc se zvyšuje množství krve budoucí matky Železo je nezbytné pro tvorbu hemoglobinu a okysličování červených krvinek, kromě toho
podporuje zdravý imunitní systém. Jeho nedostatek způsobuje především anémii (chudokrevnost).
Denní spotřeba železa stoupá v těhotenství na 60 až 80 mg, (oproti původním osmnácti).
Železo je obsaženo především ve vnitřnostech: játrech, srdci, ledvinách a slezině, v červeném mase a rybách, dále ve špenátu, vaječném žloutku, ovesných vločkách. Přibližně od třetího - čtvrtého měsíce lékaři většinou doporučují maminkám užívat železo v tabletách.
HOŘČÍK
Hořčík je známý jako antistresový minerál, je důležitý pro správnou funkci nervů a svalů, významnou roli hraje při metabolizmu glukózy - v procesu přeměny krevního cukru na energii. V těhotenství účinně pomáhá proti porodním křečím a bolestem - užívá se například po odběru plodové vody – amniocentéze, kdy hrozí určité riziko,že žena potratí. Jeho nedostatek může způsobit podrážděnost, špatné trávení, záchvaty a křeče.
Doporučená denní dávka: přibližně 350 mg.
Hořčík obsahují zejména celozrnné výrobky, ryby a mořští živočichové, luštěniny, (hrách, fazole, sojové boby), kakao, jablka.
ZINEK
Zinek podporuje růst, zdravý imunitní systém a proces hojení, je důležitý při vývoji rozmnožovacích orgánů, je nepostradatelný při stavbě kostní tkáně, snižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje chuťové vjemy, je nezbytný pro udržení normální hladiny vitaminu A v krvi. Nedostatek může způsobit vznik bílých skvrn na nehtech, častá nachlazení a chřipky; únavu, zvýšenou náchylnost k infekcím, poškození kůže a pomalé hojení ran.
Doporučená denní dávka: 20 mg.
Zdrojem zinku jsou vejce, maso, ryby, semena dýní, slunečnicová semínka.
SELEN
Selen je důležitý antioxidant, působí na obnovu buněk, je potřebný pro pružnost tkání. Nedostatek má za následek oslabení vazivové tkáně, vyčerpání, poruchy jater.
Denní dávka: 100 mcg.
Vyskytuje se v mase, mořských rybách, obilovinách, brokolici.
KŘEMÍK
Křemík je nezbytný pro tvorbu kolagenu kostí a pojivových tkání, pro zdravé nehty; kůži a vlasy, má vliv na prevenci osteoporózy. Při jeho nedostatku může dojít k narušení vlasové a nehtové struktury.
Je obsažen v listové zelenině a celozrnných potravinách.
JÓD
Jód je významný pro tělesný i duševní vývoj a pro udržení správné funkce štítné žlázy. U dětí může nedostatek jódu způsobit mentální retardaci.
Doporučená denní dávka: 150 mcg.
Zdrojem jódu jsou mořští živočichové a mořské řasy. V těhotenství se doporučuje jíst mořské ryby jednou týdně.
Článek vyšel na serveru MIMINET.CZ.
Adresa článku je: http://www.miminet.cz/clanek_tisk.php?id_rubriky=1&id_clanek=271