Ořechoví šneci


TĚSTO:

100 ml mléka

20 g droždí

1 lžíce cukru

4 žloutky

250 g hladké mouky

Špetka soli

250 g tuku na pečení

Moučkový cukr na posypání

 

NÁPLŇ:

4 bílky

200 g cukru krupice

150 g vlašských ořechů

15 g čokolády na vaření

2 lžíce rumu

Kůra z 1 citrónu a 1 limetky

Moučkový cukr na posypání



 

1 Z vlažného mléka ( max.37°C), droždí a lžíce cukru připravte kvásek, který dejte do tepla vykynout. Mezitím prosejte do mísy mouku a přidejte špetku soli.
V rendlíku na mírném ohni rozpusťte tuk, nechte ji zchladnout a vlažnou přilijte do mouky. Jakmile je kvásek vykynutý, zamíchejte do něj žloutky a směs vlijte do mísy s moukou a tukem.  Vše důkladně promíchejte a vypracujte řidší těsto – nedosypávejte mouku. Mísu přikryjte potravinářskou fólií nebo utěrkou a na jednu hodinu dejte do lednice. Těsně před tím, než vyndáte těsto z lednice, si připravte ořechovou náplň.

 

2 Vlašské ořechy namelte, čokoládu a kůru s citronu a limetky nastrouhejte.
Z bílků a cukru ušlehejte tuhý sníh, do kterého lehce vmíchejte ořechy, čokoládu, kůru a rum a náplň rozdělte na 4 stejné díly.

 

3 Rozehřejte troubu na 190°C. Těsto vyndejte z lednice a rozdělte rovněž na 4 stejné díly. Z jednoho dílu vyválejte na pomoučené utěrce obdélníkový tenký plát – 3 až 5 mm o rozměrech asi 20x30 cm a potřete ho čtvrtinou ořechové nádivky. Pomocí utěrky srolujte ptát těsta s nádivkou do válečku, odkrajujte 2 cm silná kolečka a skládejte je naplocho ve větších vzdálenostech od sebe na plech vyložený pečícím papírem. Nelekejte se řídkosti těsta a nádivky. Koláčky pomocí prstů dotvarujte až na plechu. Během pečení těsto i sníh nabudou. Pečte při 190°C dozlatova asi 10-12 minut.

 

4 Upečené šneky na talíři lehce pocukrujte moučkovým cukrem.

autor: vega, vloženo: 25.3.2006 v 20:00, rubrika: Vaříme dětem

Článek vyšel na serveru MIMINET.CZ.
Adresa článku je: http://www.miminet.cz/clanek_tisk.php?id_rubriky=9&id_clanek=283