Jidáše


TĚSTO:

2 kg hladké mouky

150 g cukru moučka

200 g másla

6 vajec

500 ml mléka

80 g droždí

400 g mletých vlašských ořechů

1 vanilkový cukr

Citrónová šťáva

sůl

 

POLEVA:

100 g másla

3 lžíce medu

Moučkový cukr na posypání


Doba přípravy: 30 minut, kynutí 60 minut, pečení 15-20 minut

 

1 Na vál dejte mouku, uprostřed udělejte důlek. Vložte do něj rozdrobené droždí a vlažné mléko. Po 10-15 minutách droždí nakyne. Poznáte to tak, že se na něm vytvoří bubliny. Přidejte ostatní suroviny ( cukr, rozkrájené povolené máslo, vejce, mleté ořechy, vanilkový cukr, citronovou kůru a špetku soli), rukama vypracujte pevné těsto a nechte ho nakynout na dvojnásobnou velikost.

 

2 Připravené těsto rozdělte na 10-15 kusů, z každého vyválejte váleček, svažte do uzlu a dejte na plech s pečícím papírem. Uzly nechte znovu nakynout. Pečte je ve vyhřáté troubě při 180°C cca 15-20 minut.

 

3 Po upečení je ještě teplé potřete rozpuštěným máslem smíchaným s medem a hustě posypte moučkovým cukrem.

autor: vega, vloženo: 25.3.2006 v 20:17, rubrika: Vaříme dětem

Článek vyšel na serveru MIMINET.CZ.
Adresa článku je: http://www.miminet.cz/clanek_tisk.php?id_rubriky=9&id_clanek=284