Velikonoční věnec


TĚSTO:

800 g hladké mouky

330 g cukru krupice nebo na pečení

250 g másla

90 g droždí

3 žloutky

4 celá vejce

400 ml mléka

1 vanilkový cukr

Citronová kůra

1 rozšlehané vajíčko

 

Doba přípravy: 30 minut, kynutí 00 minut, pečení 45 minut

 

1 Droždí vložte do misky, posypte ho lžící cukru a dobře promíchejte. Přidejte dvě lžíce mouky, 100 ml vlažného mléka. Vše lehce zasypte moukou, přikryjte ubrouskem či utěrkou a tímto způsobem připravený kvásek nechte 5-10 minut vykynout. Hladkou a hrubou mouku, povolené rozkrájené máslo, cukr, žloutky, vanilkový cukr, citronovou kůru a zbývající polovinu mléka dejte do velké mísy, přidejte nakynutý kvásek a velkou vařečkou či rukama vypracujte hladké a vláčné těsto.

 

2 Bude-li příliš tuhé, přidávejte mléko. Důkladně propracujte a nechte ho vykynout (vždy na dvojnásobek velikosti). Pak těsto rozdělte na pět stejných částí a vypracujte z nich dlouhé válečky. Ze tří spleťte klasický cop a stočte ho do věnce na pečící papír přímo na plechu, na kterém ho budete péct. Zbývající dva kusy těsta smotejte dohromady a rozšlehaným vajíčkem přilepte na již smotaný cop. Do otvoru ve věnci vložte ceká čtyři vejce a takto nechte ještě vykynout ( díky vejcím bude věnec držet tvar). Těsně před pečením potřete celý věnec rozšlehaným vajíčkem a pečte ve vyhřáté troubě při 150°C asi 45 minut. Po vychladnutí vejce vyjměte, můžete je nabarvit a použít na ozdobu.

autor: vega, vloženo: 25.3.2006 v 20:34, rubrika: Vaříme dětem

Článek vyšel na serveru MIMINET.CZ.
Adresa článku je: http://www.miminet.cz/clanek_tisk.php?id_rubriky=9&id_clanek=285