Maso je v naší stravě tím nejlepším dodavatelem železa. Kromě toho nám poskytuje hodnotné bílkoviny a vitamin B12. Vepřové maso obsahuje hodně vitaminu B1, hovězí maso zase ve větší míře zinek — minerální látku, které mají děti spíše nedostatek. Nejlepší je střídat libové vepřové maso, hovězí maso a drůbež!
Zatímco v kojeneckém věku se doporučuje podávat denně malou porci masa, mají malé děti dostávat maso jen několikrát v týdnu. V „bezmasých dnech“ podáváme především na železo bohaté celozrnné obiloviny, ovoce a zeleninu. Doporučená denní dávka masa, která se tak v tyto dny „ušetří“, může doplnit porci masa ve dnech, kdy se maso na jídelníčku vyskytuje.
Maso můžeme dusit, vařit, grilovat, opékat atd., nikdy však nesmí zůstat polosyrové! Při prudším opékání vznikají látky, které jsou ve větším množství zdraví škodlivé.
Obalované maso — ať již řízky či rybí tyčinky — zařaďte do jídelníčku dítěte maximálně jednou týdně. Takto upravené maso obsahuje zbytečně mnoho tuku. Pokud jíte s dítětem častěji mimo domov, myslete také na to, že kvalita tuku v restauracích není často právě nejlepší. Tuk bývá ohříván na příliš vysokou teplotu a také příliš často.
Pozor! Dbejte vždy na to, aby maso a ryby byly dostatečně tepelně upravené. Syrové speciality, jako tatarský biftek, métský salám nebo sushi se pro malé děti nehodí!
V uzeninách se také skrývá velké množství tuku. Mezi méně tučné druhy uzenin patří šunka, šunkový, drůbeží a krůtí salám (případně pomazánka z krůtích prsíček). Jen občas podávejte dětem uzeniny jako párky, klobásy, jitrnice a jelita. Ty obsahují přibližně 20—30 procent tuku! Opravdu jen výjimečně zařaďte do jídelníčku dítěte trvanlivé salámy a hotové masové pomazánky. Tyto výrobky obsahují až 50 procent tuku!
Děti mají často raději maso, „které jako maso nevypadá“ (řízky, karbanátky nebo uzeniny). Karbanátky připravujte jen z libového masa. Trochu mletého masa můžete případně přidat také i do zeleninových či obilných karbanátků, nebo připravit masové knedlíky. Další využití najde mleté maso také v nákypech nebo omáčkách na těstoviny.
věk dítěte |
1 rok |
2—3 roky |
4—6 let |
maso, uzeniny |
40 g/den |
50 g/den |
60 g/den |
Co dělat, když dítě nechce jíst vůbec žádné maso?
Příčiny, proč děti maso odmítají, mohou být různé. Maso může být příliš suché nebo má moc hrubá vlákna. Někdy dítěti prostě nechutná maso připravené na určitý způsob, není dostatečně tepelně zpracované, je příliš tučné nebo příliš silně kořeněné. Mleté maso v různých úpravách a uzeniny jí děti celkem rády
Do šunkového salámu a jiných uzenin se přidává vitamin C, který umožňuje organismu ještě lepší vstřebávání železa. I některé uzeniny děti odmítají, protože jim nechutná, jak jsou kořeněné. Někdy nastanou i období, kdy děti maso odmítají úplně.
Když dítě určitou dobu nejí maso, není to žádná tragédie. Bílkoviny potřebné pro stavbu svaloviny jsou obsaženy také ve vejcích, rybách, mléčných výrobcích a luštěninách. Maso zůstává ovšem přesto nejlepším dodavatelem železa. To je dáno tím, že železo je v mase obsaženo v takové formě, která může být tělem 3—8krát lépe využita, než železo obsažené v rostlinné potravě.
I malé množství masa v pokrmech (například přidáme-li trochu mletého masa do zeleninovo-obilných karbanátků) zlepšuje vstřebávání železa obsaženého v zelenině či obilí. Další možností, jak zlepšit vstřebávání železa z rostlinné potravy, je současné podávání vitaminu C. Potraviny bohaté na železo jsou například: paprika, brokolice, květák, zelí, kedlubna, fenykl, pomeranče, kiwi, rybíz a další.
Bezmasá výživa musí být založena na celozrnných obilovinách. Z obilí jsou nejlepšími dodavateli železa proso — jáhly, oves a žito. Zařaďte do jídelníčku žitný chléb, dětské müsli a pokrmy z jemně mletého, případně šrotovaného celozrnného obilí! V tomto ohledu jsou vhodné i luštěniny (hrách, fazole, čočka), pokud je dítě dobře snáší. Dodatečné dávky železa dodávají: mletá olejová semena (sezam, slunečnice atd.). Nezapomeňte doplnit každé jídlo čerstvým ovocem nebo zeleninou, bohatými na vitamin C!
Následující pokrmy pokryjí u malého dítěte potřebnou denní dávku železa. Ovoce, zelenina a ovocné šťávy zlepší jeho vstřebávání:
pokrmy bohaté na železo |
obsah železa |
müsli, 4polévkové lžíce ovesných vloček ( |
1,8 mg |
7 mletých mandlí ( |
0,4 mg |
100 gjogurtu |
0,1 mg |
jablko a čerstvé lesní plody, rýže s hráškem, vařená neloupaná rýže ( |
0,7 mg |
1 polévková lžíce nasekané petržele ( |
0,2 mg |
zelený hrášek ( |
0,9 mg |
ředěná pomerančová šťáva, chléb s jablkem a mrkví, 2 plátky celozrnného žit- ného chleba ( |
3 3 ‚ mg |
2 strouhané mrkve ( |
0,6 mg |
jablko — denní potřeba železa u 1—6letých dětí |
8 mg/den |
Článek vyšel na serveru MIMINET.CZ.
Adresa článku je: http://www.miminet.cz/clanek_tisk.php?id_rubriky=9&id_clanek=291