Vyhledat

Novinky e-mailem


Friday, 29. March 2024
Svátek má

 

Miminko

Zpět na seznam příspěvků

Kyslík a děti, Kyslík a těhotenství (anonym - 213.220.201, 19.12.2005 v 17:58) - odpovědět

Kyslík a děti, Kyslík a těhotenství
-
Děti jsou naší budoucností
Na nás záleží, jaké vyrostou
Hlavní ale je, aby byly zdravé
-
Dětský organismus se rozvíjí a k tomu potřebuje energii. Hlavním dodavatelem energie (více než 90%) je kyslík. Často se říká, že děti jsou jako malí dospělí, což není úplně správné tvrzení, jelikož mají poněkud jiné tělesné proporce. Děti mají relativně velkou hlavu a mozek, které dostávají na rozdíl od dospělých větší množství vytlačované srdeční krve. Obvykle se domnívá, že dětství začíná od narození, ovšem nejdůležitější vliv na zdraví a vývoj dítěte má prenatální období, během kterého se plod nachází ještě v těle matky. V této fázi je organismus dítěte nejvíce citlivý na takové škodlivé účinky jako je ozařování, nedostatek kyslíku, fyzické trauma nebo intoxikace virového či jiného původu. Každý z nich se může stát příčinou vrozené vady ve vývinu jakéhokoliv orgánu a způsobit tak předčasný porod.
-
Z výše uvedeného vyplývá, že zdraví budoucího dítěte přímo souvisí se způsobem života matky. Kouření a alkohol způsobují, kromě všeho jiného, kyslíkovou nedostatečnost organismu matky a dítěte.
-
Spotřeba kyslíku je u dětí dvakrát vyšší než u dospělých (6-7 ml/kg/min), což je velmi důležitý rozdíl: aby zdvojnásobil objem kyslíku, musí dětský organismus dvakrát zvětšit jeho přísun a vstřebávání. Tento úkol zvládá dětský organismus na fyziologické úrovni, potřebuje ale stálou pomoc zvenčí.
-
Nízký obsah kyslíku ve vzduchu působí krajně negativně na vývoj dítěte. Proto jsou procházky po velkoměstě obzvlášť nebezpečné

(c)2004-2007 MIMINET.CZ - Všechna práva vyhrazena -  ISSN 1214-9969