Vyhledat

Novinky e-mailem


Saturday, 23. November 2024
Svátek má

 

Hlavní příčinou a spouštěcím mechanismem celiakie je reakce organismu na lepek - bílkovinu obilovin (tzv. prolaminy, u pšenice se jmenuje glutengliadin), která je odolná ke štěpení kyselinou solnou žaludku i enzymy slinivky břišní. Reakce mezi bílou krvinkou s HLA DQ2 nebo 8 na membráně a gliadinem spustí zánětlivou reakci, podobnou jiným chorobám autoimunity (například revmatickému onemocnění, autoimunnímu zánětu štítné žlázy, autoimunní neplodnosti atd.). Tato reakce se spouští do několika hodin po kontaktu s lepkem a postupně vede, probíhajícím zánětem k ničení střevních buněk, jejichž hlavním smyslem je vstřebávání živin.

autor: vega, vloženo: 27.7.2005, přečteno: 6116x, komentáře: 0, rubrika: Zdraví, vytisknout článek, poslat e-mailem

Přidat nový komentář


Tučné
Kurzíva
Podtržené
Číslování
Odrážky
Dolní index
Horní index
Vložit email
Zpět
Znovu
Text Color
Text Color
Text Color
Text Color
Text Color
Text Color
Text Color
Text Color
Text Color
Text Color

(c)2004-2007 MIMINET.CZ - Všechna práva vyhrazena -  ISSN 1214-9969