Pár receptů pro děti trpící alergií
Vařená mrkev
50 g očištěné mrkve
50 ml vody
2 kávové lžičky bezmléčného margarínu, příp.slunečnicového nebo kukuřičného oleje
Nakrájenou mrkev dusíme s vodou a margarínem do měkka, poté pasírujeme nebo rozmixujeme.
Vařená mrkev s brambory
130 g oloupaných brambor
50 g očištěné mrkve
2 kávové lžičky margarínu nebo oleje
Nakrájené brambory a mrkev s vodou a margarínem dusíme do měkka a pasírujeme nebo mixujeme.
Maso-zelenino-bramborová kaše
100 g oloupaných brambor
50 g očištěné mrkve (květák, kapusta atd.)
20 g vařených kuřecích prsíček
4-5 polévkových lžic vody
2 žíce margarínu nebo oleje
Nakrájené brambory a mrkev spolu s vodou dusíme do měkka. Přidáme ještě teplé kuřecí maso a vše více či méně jemně(podle potřeb dítěte) rozmixujeme.
Hovězí-špenát-brambory
100 g oloupaných brambor
50 g vařeného mixovaného špenátu
20 g vařeného libového hovězího masa
3 polévkové lžíce vody
2 lžíce margarínu nebo oleje
Nakrájené brambory s vodou dusíme do měkka. Přidáme teplé maso a rozmixujeme, nakonec přidáme špenát a tuk.
Obilné kaše
Rýžová kaše - z HA mléka
70 g rýže
70 ml vody
200 ml HA mléka, připraveného dle návodu
1 kávová lžička slunečnicového nebo kukuřičného oleje
pro přislazení možno přidat 1/2 lžičky hroznového cukru
Rýži nasypat do vařící vody, povařit asi 5 minut, přilít horké HA mléko a dovařit na kaši. Dobře promíchat, po promíchání a ochlazení vmíchat olej.
Tuto kaši můžeme později doplnit ovocným pyré, a starších kojenců rozmačkaným ovocem.
Krupičná kaše z HA mléka
20- 25 g dětské krupičky
200-250 ml HA mléka
1 lžička margarínu
1/2 lžičky hroznového cukru
HA připravíme dle návodu, přivedeme k varu (pouze některé HA mléka mohou být vařeny), a poté do něj nasypeme krupici, mícháme a opět přivedeme k varu a povaříme. Po ochlazení vmícháme margarín nebo olej.
Další variantou je krupičná kaše s ovocem, kdy přimícháme 40 ml ovocné šťávy nebo 40 g rozmačkaného ovoce.
Obilná kaše bezmléčná
20 g prosných vloček nebo jemných ovesných (od 9.měsíce) vloček
150 ml vody
1 káv.lžička bezmléčného margarínu
1/2 lžičky hroznového cukru
Vodu ohřejeme, vmícháme obilné vločky, za stálého míchání na mírném ohni přivedeme vodu k varu, uvaříme za občasného míchání na kaši (asi 5 minut). Po ochlazení vmícháme margarín či olej.
Základní bílá omáčka z Hamilonu HA
1 šálek Hamilonu HA
1 polévková lžíce rýžové nemléčné kaše Hami
2 kávové lžičky olivového oleje
Zahřejte olivový olej v hrnci a přidejte rýžovou nemléčnou kaši s trochou Hamilonu HA, dokud se nevytvoří jemná pasta. Pomalu vmíchejte zbytek mléka a míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Míchejte neustále. Vhodné k mletému masu a zelenině.
Komentáře k článku | vložit komentář