Vyhledat

Novinky e-mailem


Friday, 22. November 2024
Svátek má

 

V české stravě se snižuje spotřeba živočišných tuků zvyšujících hladinu cholesterolu v krvi (u žen o 23 %) a naopak stoupá spotřeba rostlinných tuků, které mají vliv opačný (u žen 9,6%). Snižuje se konzumace hovězího a vepřového masa a naopak se zvyšuje spotřeba masa drůbežího a ryb.Výrazně v našich zemích vzrostla spotřeba ovoce a zeleniny.

Především mladší generace pochopila, že celodenní hladovění, zakončené večer velkým obžerstvím, není to nejlepší, co můžeme pro své zdraví udělat. Ustálila se doporučená frekvence čtyř jídel během dne: snídaně, oběd, svačina a večeře. Jídlem v tomto směru rozumíme kompletní pokrm složený ze všech základních živin, rozhodně se nejedná o jablko či papriku snědené v průběhu dne. Mezi jednotlivými jídly dodržujeme zhruba čtyřhodinovou pauzu.

Šedesát procent denního příjmu energie bychom měli zkonzumovat v první polovině dne. Těhotná žena by navíc měla pětkrát denně sníst porci ovoce nebo zeleniny (pomeranč, jablko, větší rajče, zeleninový salát). Protože vaše tělo potřebuje v graviditě více energie než normál- ně, přidejte si k běžné energetické hodnotě stravy ještě 200 — 300 kalorií na den. Dvakrát týdně zařaďte do svého jídelníčku mořské ryby (jód je pro vývoj plodu nesmírně důležitý), nezříkejte se luštěnin, mléčných výrobků, celozrnných obilovin a na druhé straně se vyhýbejte uzeninám, syrovým masům a alkoholu.
Často maminky debatují o tom, do jaké míry v těhotenství omezit tuky. Dřív než začnete tuky zavrhovat, přečtěte si následující řádky.
Tuky patří k významným složkám potravin a jsou jednou z hlavních živin nezbytných pro zdraví. Jsou nejdůležitějším zdrojem energie a stavebním kamenem buněčných membrán, transportují i řadu životně důležitých a pouze v tucích rozpustných vitaminů a antioxidantů. Poskytují organismu nezbytné mastné kyseliny, které si sám vyrobit nedokáže. Tuky by měly z celkového energetického příjmu představovat 30 procent. Vědecké studie uvádějí, že: nasycené mastné kyseliny (SAFA) vedou ke zvyšování koncentrace cholesterolu v krvi, mononenasycené mastné kyseliny (MUFA) působí neutrálně, vícenenasycené mastné kyseliny (PUFA) přispívají ke snížení koncentrace cholesterolu v krvi. Koncentraci cholesterolu zvyšují i tzv. trans-kyseliny (nenasycené mastné kyseliny obsahující trans-dvojné vazby). S těmi se můžete setkat při částečném ztužování (hydrogenaci) rostlinných olejů. Dnes už je tento způsob výroby do značné míry překonán a výrobci se ve shodě s výživovými trendy snaží využívat takové suroviny, které není nutné ztužovat a takové technologické postupy, při nichž trans-kyseliny nevznikají. Tuky s větším množstvím nasycených mastných kyselin (SAFA) nebo trans-kyselin (TRANS) by se v jídelníčku těhotné ženy příliš často objevovat neměly. Proto není pro budoucí maminku vhodné smažit řízky na ztuženém tuku či živočišném sádle. Tuky s obsahem vícenenasycených a případně mononenasycených mastných kyselin by naopak měly být preferovány (zeleninový salát pokapaný olivovým olejem byste si nemusela odpírat).
Po tomto poněkud nezáživném odstavečku si každá těhotná žena položí otázku, které tuky používat? Využili jsme výsledky rozborů PTZ Nelahozeves a můžeme se podívat, co které tuky na českém trhu obsahují:

 

Rostlinné tuky s vyšším obsahem tuku:

ALFA plus
(SAFA 24,63 — MUFA 21,40 — PUFA 50,22 — TRANS 3,65) obsah tuku 60 %

FLORA
(SAFA 24,71— MUFA 23,56 — PUFA 51,48 — TRANS 0,08) obsah tuku 70 %

RAMA
(SAFA 33,79 — MUFA 45,01 — PUFA 20,83 — TRANS 0,17) obsah tuku 70 %

ZLATÁ HANÁ
(SAFA 38,37 — MUFA 40,15 - PUFA 6,44 -
TRANS 14,99) obsah tuku 77%

Čerstvé máslo
(SAFA 66,56 — MUFA 27,74 — PUFA 2,90
TRANS 2,60) obsah tuku 80%

Rostlinné tuky s nižším obsahem tuku:
FLORA light
(SAFA 21,94 — MUFA 24,69 — PUFA 52,93 — TRANS 0,27) obsah tuku 40%
PERLA kelímek
(SAFA 29,97 — MUFA 48,86 — PUFA 20,50 — TRANS 0,43) obsah tuku 40%

DIANA
(SAFA 22,17 - MUFA 26,57 - PUFA 36,09 -
TRANS 14,97) obsah tuku 40%

LINCO máslové
(SAFA 30,39 - MUFA 22,96 - PUFA 45,36 -
TRANS 1,1 1) obsah tuku 32 %

Rostlinné tuky na pečení v kostkách:
PERLA kostka
(SAFA 47,52 - MUFA 38,07 - PUFA 14,06 -
TRANS 0, 1 2) obsah tuku 70 %

HERA
(SAFA 49,71 — MUFA 35,43 — PUFA 14,51 — TRANS 0,15) obsah tuku 74 %

STELLA
(SAFA 20,70 — MUFA 40,14 — PUFA 12,59 — TRANS 26,14) obsah tuku 80 %

Tuky na smažení:
PLANTA
(SAFA 56,15 — MUFA 32,21 - PUFA 11,09 — TRANS 0,22) obsah tuku 100%

CERES soft
(SAFA 20,56 — MUFA 41,44 — PUFA 2,93 — TRANS 34,48) obsah tuku 100%

Oleje:
LUKANA rostlinný olej
(SAFA 11,69 — MUFA 44,18 — PUFA 42,63 — TRANS 1,19) obsah tuku 100%

LUKANA slunečnicový olej
(SAFA 12,13 — MUFA 25,48 — PUFA 59,79 — TRANS 2,19) obsah tuku 100%

COROLl sojový olej
(SAFA 15,64 - MUFA 25,87 - PUFA 57,22 -
TRANS 1,15) obsah tuku 100%

Teď už stačí pečlivě se podívat a vybírat tu- ky, které mají vyšší obsah PUFA a MUFA. Vy- soký obsah SAFA a TRANS není ideální. Těhotné a kojící ženy by měly používat například běžný rostlinný tuk s obsahem vícenenasycených mastných kyselin, jako je třeba Flora.
A triviální rada na závěr: nasycené mastné kyseliny (tedy ty nezdravé) se vyskytují v tucích živočišného původu, v mase, másle, ve ztužených tucích i některých mléčných výrobcích. Nenasycené mastné kyseliny (tedy ty zdravé) získáme z rostlinných olejů, oliv, oříšků a ryb. Všeobecně můžeme konstatovat, že současná populace trpí nedostatkem vícenenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6. Jejich hlavním zdrojem jsou ryby a rostlinné tuky. Proto se počítá, že se těmito mastnými kyselina- mi budou obohacovat určité potraviny. Obdobně jako se jódem obohacuje kuchyňská sůl i některé pekařské výrobky a minerální vody.
Tuky patří k základní složce lidské stravy a ani v těhotenství není nutné se jim vyhýbat.

Jen musíme vědět, co který tuk obsahuje, zda nám prospívá nebo škodí.

 

Daniela Pražanová

 

 

autor: vega, vloženo: 7.12.2005, přečteno: 7915x, komentáře: 0, rubrika: Těhotenství, vytisknout článek, poslat e-mailem


Komentáře k článku | vložit komentář

(c)2004-2007 MIMINET.CZ - Všechna práva vyhrazena -  ISSN 1214-9969