Vyhledat

Novinky e-mailem


Friday, 22. November 2024
Svátek má

 

Ryby jsou důležitou součástí stravy a měly by stát na jídelníčku minimálně jednou týdně. Ryby jsou lehce stravitelné, poskytují cenné bílkoviny důležité pro vývoj svaloviny a rybí oleje. Obsahují podstatně méně tuku než uzeniny.

Dále jsou ryby nejdůležitějším zdrojem vitaminu D, který podporuje vstřebávání vápníku do kostí. Zejména v zimních měsících je důležité jíst často ryby. Vitamin D se jinak tvoří v kůži za pomoci slunečního záření. Ideální je přibližně desetiminutový pobyt na slunci, což není možné za každého počasí.
Mořské ryby jsou nejdůležitějším zdrojem jodu (treska, platýz, mořský losos, treska skvrnitá atd.). Protože je nedostatek jodu poměrně častý, přidává se jod do kuchyňské soli. Konzumací solených pokrmů a ryb je zásobení organismu jodem zajištěno.

Rodiče často dětem ryby nepodávají, protože obsahují velké množství drobných kostí. Speciálně u lososa, okouna nebo tresky se však dají kosti velmi dobře odstranit (případně i pomocí pinzety). Nakrájejte dítěti rybu na kousky a připomeňte mu, že musí dobře kousat (stejně jako všechna ostatní jídla). Na jídlo nechte dostatek času!
Pozor! Dětem se zvýšeným rizikem vzniku alergií se nemají až do konce druhého roku života podávat žádné mořské
ryby. Domácí sladkovodní ryby, zbavené kostí, se ale beze všeho podávat mohou.


Věk dítěte
 ryby

1 rok
50 g/týden

2—3 roky
70 g/týden

4—6 let
100 g/týden

autor: vega, vloženo: 28.2.2006, přečteno: 4992x, komentáře: 0, rubrika: Vaříme dětem, vytisknout článek, poslat e-mailem


Komentáře k článku | vložit komentář

(c)2004-2007 MIMINET.CZ - Všechna práva vyhrazena -  ISSN 1214-9969