Vejce patří k potravinám bohatým na bílkoviny. Kromě toho obsahují hodně minerálních látek a vitaminů rozpustných v tucích. Ve žloutku je obsažen ve větším množství cholesterol, důležitý pro stavbu buněčných stěn v období růstu. U některých dětí však může vést ke zvýšení hodnot tuku v krvi. Z toho důvodu se musí vejce konzumovat s mírou.
Nezapomeňte, že vejce jsou obsažena v moučnících, sušenkách, nákypech, knedlících, vaječných těstovinách, majonéze, omáčkách apod. S ohledem na to, je jedno vejce k nedělní snídani nebo jeden vaječný pokrm týdně přesně to, co si ještě můžeme dovolit.
Pozor! Při přípravě „volského oka“ opečte vejce vždy z obou stran, aby nezůstal žloutek tekutý. Vajíčko „na měkko“ nebo vejce „ve skle“ musíme vařit minimálně 4 minuty, aby byl celý bílek tuhý a žloutek měkký. Teprve tehdy nemají salmonely žádnou šanci.
Stejně jako u drůbeže je i v souvislosti s vejci opodstatněná otázka možné otravy salmonelami. Donedávna se vycházelo z toho, že se salmonely vyskytují pouze na povrchu skořápky. Jsou-li však napadeny vaječníky kuřat, dostanou se i do vajec samotných. Přežívají potom na rozhraní žloutku a bílku.
Zda vejce obsahuje hodně, málo nebo žádné salmonely, nemůžeme
vidět ani cítit. Proto je velmi důležité dodržovat následující opatření:
1.Nikdy nekupujte vejce do zásoby, aby neležely delší dobu v chladničce!
2.„Volské oko“ opečte vždy z obou stran a dbejte na to, aby byl bílek vždy tuhý!
3. Při teplotě
4. Vyhněte se pokrmům obsahující syrová vejce (krémy, tirainisu, majonéza) a nenechte dítě nikdy ochutnávat syrové těsto!
5. Při přípravě krémů a omáček šlehaných v páře se případné salmonely nezničí! Takto připravené pokrmy malým dětem nedávejte!
6. Utěrky používané při práci s drůbeží nebo vejci, vyperte při teplotě vyšší než
7. Omyté prkénko, na kterém se mohou případně vyskytovat salmonely, dejte podle možnosti ještě do myčky na nádobí. Tím zajistíte
dostatečnou teplotu vody.
1.
[ |
věk dítěte vejce |
1 rok |
2—3 roky |
4—6 let |
Komentáře k článku | vložit komentář