TĚSTO:
3 žloutky
4 celá vejce
400 ml mléka
1 vanilkový cukr
Citronová kůra
1 rozšlehané vajíčko
Doba přípravy: 30 minut, kynutí 00 minut, pečení 45 minut
1 Droždí vložte do misky, posypte ho lžící cukru a dobře promíchejte. Přidejte dvě lžíce mouky, 100 ml vlažného mléka. Vše lehce zasypte moukou, přikryjte ubrouskem či utěrkou a tímto způsobem připravený kvásek nechte 5-10 minut vykynout. Hladkou a hrubou mouku, povolené rozkrájené máslo, cukr, žloutky, vanilkový cukr, citronovou kůru a zbývající polovinu mléka dejte do velké mísy, přidejte nakynutý kvásek a velkou vařečkou či rukama vypracujte hladké a vláčné těsto.
2 Bude-li příliš tuhé, přidávejte mléko. Důkladně propracujte a nechte ho vykynout (vždy na dvojnásobek velikosti). Pak těsto rozdělte na pět stejných částí a vypracujte z nich dlouhé válečky. Ze tří spleťte klasický cop a stočte ho do věnce na pečící papír přímo na plechu, na kterém ho budete péct. Zbývající dva kusy těsta smotejte dohromady a rozšlehaným vajíčkem přilepte na již smotaný cop. Do otvoru ve věnci vložte ceká čtyři vejce a takto nechte ještě vykynout ( díky vejcím bude věnec držet tvar). Těsně před pečením potřete celý věnec rozšlehaným vajíčkem a pečte ve vyhřáté troubě při
Komentáře k článku | vložit komentář
je
velice dobrý už jsem ho jednou zkoušela měla jsem z toho strach ale
nebylo to zase tak těžké stojí to za to vyskoušet, všem kuchařkám přeju
hodně štěstí při pečení.