Vyhledat

Novinky e-mailem


Friday, 22. November 2024
Svátek má

 


TĚSTO:

800 g hladké mouky

330 g cukru krupice nebo na pečení

250 g másla

90 g droždí

3 žloutky

4 celá vejce

400 ml mléka

1 vanilkový cukr

Citronová kůra

1 rozšlehané vajíčko

 

Doba přípravy: 30 minut, kynutí 00 minut, pečení 45 minut

 

1 Droždí vložte do misky, posypte ho lžící cukru a dobře promíchejte. Přidejte dvě lžíce mouky, 100 ml vlažného mléka. Vše lehce zasypte moukou, přikryjte ubrouskem či utěrkou a tímto způsobem připravený kvásek nechte 5-10 minut vykynout. Hladkou a hrubou mouku, povolené rozkrájené máslo, cukr, žloutky, vanilkový cukr, citronovou kůru a zbývající polovinu mléka dejte do velké mísy, přidejte nakynutý kvásek a velkou vařečkou či rukama vypracujte hladké a vláčné těsto.

 

2 Bude-li příliš tuhé, přidávejte mléko. Důkladně propracujte a nechte ho vykynout (vždy na dvojnásobek velikosti). Pak těsto rozdělte na pět stejných částí a vypracujte z nich dlouhé válečky. Ze tří spleťte klasický cop a stočte ho do věnce na pečící papír přímo na plechu, na kterém ho budete péct. Zbývající dva kusy těsta smotejte dohromady a rozšlehaným vajíčkem přilepte na již smotaný cop. Do otvoru ve věnci vložte ceká čtyři vejce a takto nechte ještě vykynout ( díky vejcím bude věnec držet tvar). Těsně před pečením potřete celý věnec rozšlehaným vajíčkem a pečte ve vyhřáté troubě při 150°C asi 45 minut. Po vychladnutí vejce vyjměte, můžete je nabarvit a použít na ozdobu.

autor: vega, vloženo: 25.3.2006, přečteno: 4340x, komentáře: 1, rubrika: Vaříme dětem, vytisknout článek, poslat e-mailem


Komentáře k článku | vložit komentář

Velikonoční věnec (anonym - 84.244.93.2, 29.3.2006 v 15:08) - odpovědět

je velice dobrý už jsem ho jednou zkoušela měla jsem z toho strach ale nebylo to zase tak těžké stojí to za to vyskoušet, všem kuchařkám přeju hodně štěstí při pečení.

(c)2004-2007 MIMINET.CZ - Všechna práva vyhrazena -  ISSN 1214-9969