Časopis TEST nakoupil a ve Strojírenském zkušebním ústavu v Jablonci nad Nisou nechal otestovat 12 cyklosedaček.
Sacharidy ( souhrnný název pro cukry, které jsou také ne zce správně nazývány uhlovodany) jsou podstatnou částí potravy člověka. Asi 60% spotřeby představuje škrob ( 80% požitého škrobu tvoří amylopektin), asi 30% sacharóza ( je to řepný a třtinový cukr, naše hlavní sladidlo) a zbývajících 10% mléčný cukr, tj. laktóza.
Pod pojmem vegetariánská strava rozumíme většinou stravu bezmasou. U některých forem vegetariánství však nejsou povoleny ani ryby, vejce a mléko (tzv. veganství).
Maso je v naší stravě tím nejlepším dodavatelem železa. Kromě toho nám poskytuje hodnotné bílkoviny a vitamin B12. Vepřové maso obsahuje hodně vitaminu B1, hovězí maso zase ve větší míře zinek — minerální látku, které mají děti spíše nedostatek. Nejlepší je střídat libové vepřové maso, hovězí maso a drůbež!
Děti vědí už velmi brzy, že je zelenina "zdravá". Tuto pověst získala díky vitaminům, které obsahuje. Jedná se hlavně o vitamin C a beta-karoten (provitamin A), který je dobrý na oči. Vitamin C posiluje obranyschopnost organismu a působí proti vzniku rakoviny.
Příprava na porod při přijetí do nemocnice nebo zdravotního střediska často zahrnuje několik 'rutinních' postupů, zejména měření teploty, tepu a krevního tlaku, klystýr a pak následuje oholení části nebo celého pubického ochlupení.
Vejce patří k potravinám bohatým na bílkoviny. Kromě toho obsahují hodně minerálních látek a vitaminů rozpustných v tucích. Ve žloutku je obsažen ve větším množství cholesterol, důležitý pro stavbu buněčných stěn v období růstu. U některých dětí však může vést ke zvýšení hodnot tuku v krvi. Z toho důvodu se musí vejce konzumovat s mírou.
Ryby jsou důležitou součástí stravy a měly by stát na jídelníčku minimálně jednou týdně. Ryby jsou lehce stravitelné, poskytují cenné bílkoviny důležité pro vývoj svaloviny a rybí oleje. Obsahují podstatně méně tuku než uzeniny.
Mléko je dobrým zdrojem vitaminů a minerálních látek. Obsahuje ve větším množství především vápník, hořčík a fosfor. Tyto látky jsou důležité pro stavbu kostí a zubů. Proto je mléko pro děti ve vývoji tak důležité. Kromě toho obsahuje mléko malé množství vitaminu D, který pomáhá při vstřebávání kalcia do kostí.
V oblasti zubního zdraví by naše populace měla mít základní cíl - udržet si zdravé zuby po celý svůj život! Prevencí lze tohoto cíle dosáhnout a vzniku zubního kazu zabránit. Zubní kaz není dědičné onemocnění a nejsou žádné důvody pro to, aby děti dědily špatné zuby po svých rodičích. Záleží především na nás, na rodičích, jak naučíme své děti o zuby pečovat.
záznamy 21-30 (131)
<- | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | ->